OKUMA METNİ / Tunalı, İsmail. Tasarım Felsefesi. Yem Yayın 2009 (3.Baskı) s.18-24Kaynak

Tasarım sözcüğü, biçim vermek temsil etmek anlamına gelir.
Tasarım, bir sorunun çözümü için geliştirilmiş plan ya da fikirdir.
Tasarım, bilgi, etik, sanat ve teknik gibi varlık kategorilerine göre farklı modeller içinde kendini gösterir. Tasarımlar bilimde kuramlar, felsefede ise düşünce sistemi olarak somutlaşırlar.
Her sanat yapıtı bir tasarımdır ve bir tasarım varlığı olarak gerçek varlığı aşar.
Bilim ve tasarım konusuna gelirsek, bilim düzenli, sistemli ve yönetimli bilgidir.
Bilimin evrim sürecinde özgün ve devrimci bir çağ grek uygarlığı ile başlar. Yazılar kitaplar çoğunlukla doğa üzerinedir. Bu nedenle Grek çağını, bilim çağı olarak nitelendiebilirriz.Bu çağda bilimsel çalışmalarr yapan isim ünlü Aristoteles yaşamıştır. Aristoteles, dünyanın yoktan yaratılmadığı görüşünü benimser, ona göre dünyaya ilk hareketi tanrı vemiştir, sonraki bütün oluşumlar Aristoteles in dört neden kuramına göre meydana gelir. Bunlar; maddi neden, biçimsel neden, hareket ettirici neden, ereksel nedendir.
Isaac Newton ise gökyüzünde ve yeryüzünde meydana gelen hareketleri evrensel çekim yasasına göre matematiksel bir dille açıklar. Böylece yerçekimini açıklayarak Aritoteles in tasarımını nedenselliğe dayandırır.
Canlılar alanında ise Charles Darwin yaratılışı evrimle açıklar. Darwin'e göre insan türü dahil olmak üzere  bütün türler, tanrının yoktan var etmesiyle değil, sürekli bir evrimin sonucu olarak meydana gelmiştir.
Thomas Kuhn'a göre ise bilim paradigmalardan oluşur ve bilimin gelişmesi paradigmaların değişim sürecidir. Kuhn, bu bilim anlayışı modeline paradign adını verir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Walter Gropius - Faguswerk (Ayakkabi Fabrikasi Binasi) & Bauhaus Okulu Binasi

OKUMA METNİ / "Avrupa'da Gotik, Rönesans ve Barok Mimarileri"Kaynak

Açık pavyon tipolojisine örnek : Barselona Pavillion